Tallknekking 2017

Meiteåret og vinterfettverv 2017 er tilbakelagt for lenge siden. Da er det tradisjonen tro tid for ny tallknekk, og vi går rett på sak: Det havnet 57 nye poster på Meitas i 2017 og av disse var 47 om meiting (figur 1), seks om sluk- eller fluefiske og 4 av typen administrering (trukket fra i analysen).

Figur 1. Antall meiterapporter gjennom tidene.

For andre gang i Meitas’ historie har vi en økning i antall rapporter fra året før – sist gang var i 2013. Denne gang snakker vi om over en dobling, og det er strålende utvikling i Meitas’ jubileumsår. Alle postet flere rapporter enn året før, bortsett fra Toffe og de som normalt ikke skriver. Det er viktig å ta vare på disse turene på Meitas.net, hvor man sannsynligvis ikke risikerer å bli solgt til høystbydende, analysert og plutselig blir påvirket til å kalle kolje for hyse eller å stemme noe helt annet enn planlagt i stortingsvalget.

Figur 2. Sluttførte rekorder per år gjennom tidene.

Det ble satt 4 rekorder i saltvann og 2 rekorder i ferskvann i 2017. Vi har altså snudd den store knekken fra 2016, men trenden fortsetter naturlig nok nedover (figur 2). Det blir verre og verre å hente nye rekorder. Denne rekordsankinga gikk hardest utover Toffe, som måtte se rekord på både blåkjeft og fjesing forsvinne ut av lista. Even gruset fjesingrekorden, som har stått siden 2008, med 20 gram. Holtan mistet sin rekord-rødknur til Even, men tok eneveldet på blåkjeftfronten tilbake fra Toffe. Tobben mistet lauerekorden sin til Einar. Mats forbedret kveiterekorden sin fra 64 til 133,5 kg, pent. Det var ingen arter som skiftet rekordholder mer enn 1 gang. Einar og Tobben stod for årets eneste nye art: regnbueørret, og rekordlista økte til 96 arter.

Dette betyr at Einar, i år som i fjor, har flest klubbrekorder (tabell 1). Toffe, som i fjor forsøkte å rykke fra Even, er parkert og har nå 12 mot Evens 15. Jon har fortsatt andre plass med 16, og Holtan delt tredje med Even. Jon var faktisk på meitetur i 2017, det har vi venta lenge på! Det var i utlandet så det teller dessverre ikke med på statistikken.

Tabell 1. Antall klubbrekorder.

Årets meiter 2017
Det er bare å gratulere Holtan som tok seieren med 1531,9 fortjente poeng. Einar tok andreplassen med 1186,5 poeng, og Even tredje med 878. Holtan var nok en gang den som meldte inn flest arter (20), hovedsakelig fra skjærgårdsraid på sensommeren. Einar og Magne (for andre året på rad) var de eneste som kun meldte inn ferskvannsfisk. Mats vant soleklart mest-snittpoeng-per-fisk kategorien og skjøv Magne ned fra tronen han har hatt i flere år: 1 innmeldt fisk og 500 poeng. Bedre kan det ikke gjøres. Einar tok andreplass med 169,5 poeng per fisk, og tredjeplassen var nær delt mellom Magne (147,5) og Even (146,3).

Holtan kan i år som i fjor sole seg i glansen som storfiskkonge med en blåkjeft på 1180 gram, 57,4 % av gjeldende norgesrekord. Mats’ kveite (133,5 kg) inntar andreplassen med 57,2 % og Evens fjesing på 650 gram tredjeplassen (53,8 %). Se det Holtan, blåkjeft knuser kveite! Jon mistet taket på Meitas’ relativt største fisk og datt helt ut av lista da det ble en kraftig økning av norgesrekorden på gullfisk i 2017 (tidligere 75,4 % nå 51,3 %). Da ble Toffe glad og kom inn på en femteplass med panserulka si. Frode har nå klubbens relativt største (tabell 2)! I 2017 sneik Einars regnbueørret seg inn fra bunnen av lista med 0,3 % av norgesrekord. Rekord det og si.

Tabell 2. Meitas’ topp/bunn 5.

Tabell 3. Lengststående rekorder.

Til oppfordring og inspirasjon må vi følge opp kategorien «Rekorder i Norge som Aldri har blitt Slått av Noen» også i 2017. Rekordene har stått uendret siden første gangs fangst. Lista er uendret fra i fjor, og rekordene ett år eldre. De 12 rekordene som hadde 10-års jubileum i 2017, akkurat som Meitas, stod seg til fangstdatoene alle som en (tabell 3).

Ny kategori i år blir «Rekorder som har Skiftet Eier flest Ganger«. Det er her to arter som deler tronen, og som begge har hatt 9 rekordholdere gjennom Meitas’ historie. Hvilke er Meitas’ 3 mest populære arter? Gjett først, og sjekk her etterpå.

Fjorårets høydepunkter
Det var relativt få kommentarer i 2017: toppnotert ble Holtans Live fra Limfjorden med 17 kommentarer, noe som er ok. «Sørøya 2017» av Einar fikk 11 kommentarer, og «Fugl, fisk og America Company» av Even og «Presidenten og aspiranten» av Holtan fikk hver 10 kommentarer.

I 2017 ble karpefiske i Danmark fra 2016 rapportert, sent men godt mener de fleste. Endre har en tradisjon på gang med svært optimistisk start på året: i 2017 «Et nord, laddet med kanoner!» og en heller underlig rapport «Svart hav, sa folk?«. Even tok over ansvaret og dro til Lygnin På sjøisen med Johan, og da isen endelig var trygt på plass i mars var Pigghå, en agntjuv. I april dro Endre og Chrisjohs opp rester av en amerikansk handelsmann i «Fugl, fisk og America Company» og fulgte opp med noen intense fiskedager i «Kristus vs Chrisjohs og Rana vs Viking«. I mai dro Langemann Thorin opp nok en monsterlange fra Trondheimsfjorden, Toffe indikerte så smått å ha startet fiskeåret i «Et oppsamlingsheat fra fjorden» mens «Einar og Gary Loomis GL3» slo opp. I slutten av mai sneik «Regnbuegutta» (Tobben og Einar) opp ny art. Einar satte inn støtet i mai og juni. Han er ekstremt lettlært, og skrev sammen med Jon guiden: «Hvordan fiske malle i Ebro«. Sesongen ble avslutta med «Ut å tømme søppel» på Fredrikstads beste fiskeplass. Endre rapporterte i august om flotte «Røyekanoner og andre fettfinner«, mens Toffe hadde det «Kanon på Korfu«. Årets bomtur ble presentert av Tobben i «Eldøya«, raskt pissa på av Holtans uforbeholdne syk-og-borte-fra-jobben suksess i «Blåkjeft, brosme og svarthå» og «Mensen…..grrrrrrrr«. I september var det «Toppmøte i Mandal» hvor Presidenten og visepresidenten dro flere fine rekorder. Så kom den tradisjonelle Sørøya-turen «Sørøya 2017» hvor Mats avsluttet fiskeåret med storeslem.

I 2017 var det noen problemer med nettsiden som måtte fikses, og dermed gikk statistikk-appen føyka. Derfor ingen søkeord-statistikk for 2017, men dette kommer på plass igjen en annen gang.

Skitt fiske!

11 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Horkenmars 28, 2018 kl 11:56

  Jeg hyller deg Toffe, statistikkposten er og blir et årets høydepunkt. Godt å se at pilene snudde noe i 2017 også, så får vi satse på at trenden holder seg i 2018! Foreningen bør forøvrig ha som mål i år at der settes minst 10 mr og at vi får de 4 siste artene slik at champagnen kan sprettes. Hårete? Javisst. Mulig? Tja.
  Og ja til mere liv på sida igjen. Jeg savner de gode gamle kommentarfeltene!

  • Brasmamars 28, 2018 kl 15:52

  Takk for oppsummering. Herlig lesing. Midttis har tre rekorder, alle tatt før sommeren var over i 2007. Hva kan vi lese utfra det?

  • Horkenmars 30, 2018 kl 08:27

  Fy søren. Godt observert Even. Jeg tolker det som at dersom han med det lange håret hadde holdt meiteintensiteten oppe hadde vi andre sliti med å hatt en eneste rekord.

  • Lauemars 30, 2018 kl 18:38

  Topp skrevet Toffe! Kongen av excel og edb.
  Gleder med til å se presidentent ta MR i fluekast og kast med liten gutt. Med tanke på så lite han levert dem siste årene så er det hårete mål ja. Hårete mål fra en hårete fyr.

  Må bli flinkere på at skrive rapporter iår. Bara så jæææææsklans kjedelig å skrive om bomtur etter bomtur.

  • Horkenmars 31, 2018 kl 21:40

  Presidenten leverer både på meitefronten og fluefronten. Snakk om multitalent!

  • Johsapril 2, 2018 kl 04:59

  Helt fantastisk å lese detta, Toffo.
  Et eventyr med tall og bokstaver.

  • Bukapril 7, 2018 kl 08:33

  Jeg har storkosa meg nok en gang med knusinga Toffe! Tusen takk for strålende arbeid! Særlig gøy var det også med gjettekonkurranse. Aktiv lesing.

  • Toffeapril 7, 2018 kl 09:11

  Takk for det alle. Noen som gjetta riktig på artene da?

  • Brasmaapril 7, 2018 kl 11:08

  Jeg gjetta lange og lyr.

  • Horkenapril 8, 2018 kl 00:17

  Jeg gjetta karuss – blank – blank. Blei sjokkert over lange, huska ikke den vanvittige småøkninga dere dreiv med i Oslofjorden i gamle dager.

  • Bukapril 8, 2018 kl 09:57

  Hadde kun karuss.

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.