Fluedobba går, det er sjøørretvår

Heija våren. Endelig. Eller nesten våren da. Fortsatt gufs av sur, sur nordøst over landsdelen, men nå er det jaffal snøfritt langs kysten. Og den siste isen gikk i helga. Så det går rette veien. (Nei, gidder ikke høre på mas fra folket i nord, bor dere nord for sirkelen får dere som fortjent. For her i sør skulle egentlig de første potetene blitt tatt opp av jorda nå, og folk skulle hatt rennaneser av alskens pollen)

Uansett, tar en kjapp kronologisk gjennomgang av sjøørreten så langt i 2018.

Lørdag 24.mars – en dagsreise med Frode som endte med skuffende 0 fisk. Vi hadde etpar føgefisk og et lugg om jeg husker rett, men det var daudt. Ganske surt og det lå is innerst i fjordene. Vi fiska både i Lindesnes, Mandal og Søgne kommune. Ikke galt! Høydepunktet var to havørn på nært hold.
Søndag 25.mars – aleine på Underøy. Sola dukka opp og det blei relativt behagelig. Jeg tok på meg spaserskoa og tok en dagstur på den fineste plassen i Agder, nemlig Underøy i Lindesnes. Her var det fisk også gitt, det var ikke galt! En på 45cm i greit hold og en undermåls. I tillegg til etpar følgefisk og lugg. Suksess!

Lørdag 7.april – Heldagsreise i vesterled. Starta lengst vest i Lindesnes kommune og fiska meg nesten til grensa til Mandal. For en deilig kommune altså, er et slags sjøørretens paradis med bukter og strender og poller og brakkvann og ytre kyst og jegveitdahva. 8 fisk blei det, 4 undermåls og 4 over målet. De over målet var på 35, 40, 40 og 58cm. Siste måtte jeg sågar veie, den dro vekta til 1,8 – og med k-faktor på slunkne 0,95 var det selvsagt at den fikk friheten tilbake. Nei, sjøørret skal helst ha k-faktor 1,1 før de er fine altså. Da ville denna bikka 2kg og alt hadde vært greit. Uansett en kjempefin dag med gløtt av sol og trekkfuglenes tilbakekomst. Linerler i hopetall, storspova og 3 traner for å nevne noe. Trivelig!!

Søndag 8.april – på tur med en ikke-fisker. Lufta holdt 4-5 grader og vinden kom fra øst i en fart av 7-8ms. Skydekket var lavt og stundom regna det. Kunne vel sagt på forhånd at slikt er drepen for bettet, men deilig å komme seg ut i det minste. Men dødt var det. Helt dødt.
Mandag 9.april – en kjappis etter jobb. Solsteik hele dagen og en vestvendt mudderbukt gir gjerne resultater når havet er kaldt og forholda marginale. Og jada, teori og praksis kan noen ganger gå overens. Bare en fisk i håven (39cm), men to følgefisk og tre lugginger i tillegg på den snaue timen jeg holdt på er ikke galt.

Onsdag 11.april – timestur i ukjent terreng. Og det funka. Fant en plass i le for østakulingen hvor jeg fiska meg rundt en liten halvøy med litt sånn skittent mudrete bunn med mye ekle brunalger. Men fisk blei det, 3 i tallet. En undermåls, en på målet og en som nesten var førr. 6hg veide den og den blir sushi i helga. Den hadde børstemark, stingsild og noen lopper i magen forresten. Skulle bare mangle at den kasta seg over ei rosa reke da!

Og jada, kun blitt bobleflåd så langt – fluestanga mi er på reparasjon og med det sure været kaster jeg heller med slukstanga enn kalde fluefingre. I enden av snøret henger rosa reke. Alltid.

EDITH: La inn ons 11.april.

5 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

    • Lusuerapril 11, 2018 kl 18:42

    Flotte bilder. Er det meste fra Grekenland? Bilde nr 2 kunne minne om det. Også noen flotte fisker. Og veldig flott kjøttfarge. Flott Lars!

    • Brasmaapril 11, 2018 kl 18:54

    Det så og hørtes diggbart ut. Flott Lars.

    • Horkenapril 12, 2018 kl 00:07
      Forfatter

    Takk, takk karer! Er usedvanlig trivelig det fisket her, både aleine og med selskap. Og i år er det ekstra etterlengta siden våren er så sein.
    Og ja Endre, den sydligste delen av Lindesnes regnes ofte som en del av Grekenland. Direkte oversatt betyr jo Grekenland Sørland faktisk . Sjokkerende nok.

    • Brasmaapril 12, 2018 kl 08:09

    Bare så det er sagt: Grekerne fra Grekenland liker ikke at landet deres blir kalt Grekenland, de foretrekker Hellas. Er det et lignende problem på det norske Sørland?

    • Horkenapril 12, 2018 kl 10:54

    Da synes jeg Greklenderne har veldig ømme tær.
    Sørlendingen er jo egentlig en Egd. Men i stedet for å kalle seg egd vil de være sørlending. Så her er det formelle navnet på området Agder bebodd av egder, men de vil helst bo på Sørlandet og kalle seg sørlending (jaffal dem langs kyststripa og litt innover).

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.