Oslofjorden – en dårlig parodi, eller massemord av biologisk mangfold?

Det var meldt supert vær, YR sier at det skal blåse 1 m/s på Strømtangen Fyr som ligger i «havgapet» i Fredrikstad. – Da er det blikk på fjorden!

Det er «now or never» det blir satsning langt ut til havs. Kursen ble satt ut mot midten av Oslofjorden, i håp om at her kunne det være fisk.
Da båten, en 17fot Kaisla Ideal, som tidligere i år har hatt 2 sprekker i kjølen med stor lekkasje, samt at tiltmotorn hadde sluttet å virke, ble turen ikke alt for langt ut på fjorden, men langt nok.

Første stopp ble en kilometer sør for søsterøyene, her er det alltid bankers for å få makrell.
Fisken ble kuttet opp i lange strimler før den ble festet på pater-tackel med en pilk i bunn.

Begynt først på toppene på 40m der hvor det stuper fort ned mot Hvalerdypets 400m på bare noen få lengdemeter.
Jeg jobbet meg utover i fjorden med mange drift der hvor jeg prøvde å holde meg rundt 150-220m, og etter 4 timer så hadde jeg klart å huke en stakkers Sypike i øye på 150m dyp.

(Fiskeplasser merket med rød stjerne..)
 

Så – hvorfor får en aldrig fisk?
Kan det være at fiskerne får lov til å skrape bunn tom gang etter gang etter gang?
Eller er det dem passive redskapene som står overalt – fast enn torsken er fredet?
«Hvalerreka» blir mindre og mindre for hvert år. Sist vi kjøpte reker, for snaue 299,- kiloen på Skjærhalden, måtte 20% kastes fordi det er så smått. – Men skrape bunn videre skall vi.

Nei, det er nok ulven sin feil ja. Ulv ulv.

5 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Eirikseptember 9, 2019 kl 00:21

  Hvor har du funnet kartet til høyre?

  Er dessverre sånn det er blitt, null fisk de fleste steder. Ut fra hva jeg har lest om oksygenmangel og fiskedød i hvalerdypet ville jeg heller kikket etter grunnere områder så store som mulig fulle av trålhinder. Større sjans å finne fisk der etter min erfaring.

  • Horkenseptember 9, 2019 kl 23:16

  Ulv. Og skarv. Og hegre. Og bomringene.

  Godt satsa Tobben!

  • Laueseptember 10, 2019 kl 07:57
   Forfatter

  Eirik – det er Navionics sitt kart. Finnes gratis på nettet, men anbefales absolutt å bruke det på kartplotteren. Disse «sonar karta» er veldig bra!

  Med den havstrømmen som går gjennom Skagerakrenna er det jo dokumentert bra vannutskifte. Er jo ikke helt som Bunnefjorden her ute!..
  Har prøvd å dregge på 250-300m, og et par ganger har jeg ikke kommet til bunn pga. sterke strømmer. Fast enn jeg har 500m dreggtau!..

  • Eirikseptember 11, 2019 kl 22:54

  Takker så meget! Finner ikke helt ut av navionics gratisutgave med slike dybdekurver sånn umiddelbart, men skal sjekke nærmere. Bruker cmap på plotteren og kjører kombo av genesis live og insight genesis kart. Litt jobb å kjøre opp kart, men verdifull info!

  Var det ikke hvalerdypet som det var masse artikler om for noen år tilbake med stor fiskedød pga lavt oksygennivå? Stinka H2S og alt var dødt. Lite å høre om fangster på gamle plasser som mefjordgrunnen like i nærheten også. Derfor jeg tenkte det ville være bedre på grunnere vann som ikke er trålbart som rundt torbjørnskjær.

  Burde egentlig ikke si noe siden jeg dras mot dypere vann som tråles selv om det er fisk å få rundt Svenner. Er bare det at det kanskje kan stå noen rugger på de dype lommene som trålen ikke kommer til på….

  • bukseptember 12, 2019 kl 12:35

  uff…. Godt det snart blir Sørøya på deg Tobben :-).

  Gleder meg til det!

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.