Den gamle mannen og elva

Etter litt frem og tilbake endte vi i Nittedal på gamle jaktmarker og gjengrodde stier, agnet med tre loff med sikte på et actionfylt flytebrødfiske. Litt som tørrfluefiske, bare morsommere.  Allerede på parkeringsplassen ble vi møtt av nedslående nyheter.

En ekte nittedøling kunne informere oss om at: Elva itte hadde vøri så låg sia han var berre gutongen i 1932. Hvis døkk kjem for å feske raubuken no så blir e bærre gjørma. Så lo han på den måten gamle folk gjør. Ikke arrogant, ikke nedlatende, ikke ondskapsfullt. Det bare morer dem at mennesker yngre enn dem ikke skjønner en dritt.

Det var mildt sagt nedslående nyheter, men verre skulle det bli. Tobias, fra Sverige – landet som er verdens fremste leverandør av samfunnssatire – var i det lunefulle hjørne. Den gamle mannen hadde rett. Vannet var lavt og det var en del gjørme. Det kunne selvfølgelig ikke Tobbe unnlate å bemerke:

Tobbe: – Her var det jette mycket gjørma, det finnes ingan gjørme i Sverige. Sverige er jettebra!

Einar: – Det går ikke akkurat så bra med Sverige på andre måter da, folk dør jo som fluer der borte?

Tobbe: – Nej, det går jettebra!

Einar: – Det går vel kanskje ikke jettebra?

Tobbe: – Stefan och Anders sejer det går jettebra och da går det jettebra!

Det var nyttesløst, men Meitas har møtt tøffe odds før og vunnet. Vi begynte å sende brød nedover elva og mot alle odds tok en fisk. Jeg utnyttet omgivelsen til det maksimale og ålet meg gjennom grasset frem mot der fisken så ut til å stå. Men ingenting. Vent, der var det noe lenger ned. Jeg sendte Tobbe nedover for kanskje å fiske på en fisk til. Ikke lenge etter hadde Tobbe fast fisk.

Småpene 1675 gram, og den mest solide vederbuken Meitas har sett på en årrekke!

Tobbe: – Der ser u, vi trenger inte gamla menniskor. Dom bara surrer og klarar inte gje riktig råd eller nån ting.

Det virket for meg litt brutalt, men kanskje det kunne være noe i den svenske strategien likevel? I alle fall, så var det heat on og nå gjaldt det å lande vederbuk mens leken var god. Ikke lenge etter kunne jeg lande en buk på 1150 gram. Kanskje ikke noe å hoppe i taket av, men likevel… Det ble egentlig med det. Elva var ikke som i sin storhetstid for 10 år siden, hvor bukene stod tett nedover elvesiden. Det kan kanskje ha noe med at Nittedal fra 2017 sluttet å slippe kloakken rett ut i elva, noe jeg hadde lest meg opp på før jeg dro. Eller hadde den gamle mannen rett i at det var for lite vann i elva? Det manglet 50 cm vann for normalvannstand. Og var den svenske strategien feilslått? Trenger samfunnet gamle mennesker likevel. Sekunder før jeg skulle konkludere på spørsmålet nappet Tobbe opp en buk helt nederst på strekket på ca 1 kg som det rant loff ut av. Det var tydelig hvor de tre loffene vi hadde fisket med endte opp. Det var på tide og dra hjem.

 

6 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

    • Brasmamai 22, 2020 kl 09:14

    Dette var rapporten sin. Ti tomler opp. Ble nødt til å kikke i gamle rapporter her nå.

    • Peromai 22, 2020 kl 09:21

    Flott rapport!! Her nede har det tildels vært dødt på dypet…. Bare masse sei, lyr, hai og slikt No….

    • Johsmai 22, 2020 kl 09:56

    Alltid likt svensker bedre enn gamlinger.

    • Lusuermai 22, 2020 kl 21:53

    Dette er bare klassisk. Byfolk som kommer til gjeninnført villmark. Fisker greit men små fisk, og neppe middag av d? Nei d å bli sjokkert over slikt… Middels til pluss på penna.

    • Mortmai 22, 2020 kl 22:27

    Akkurat sånn en 80 åring i en 35 år gammel kropp ville ha kommentert….

    • Bukmai 23, 2020 kl 00:33

    Det er noe «ut i vår hage»-aktig i hele oppsettet her. Det liker jeg. Svensker, gamle folk, loff. Ingredienser som fenger tilogmed enda bedre enn juridisk avfallslitteratur. Og det sier litt.

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.