Sørøya inn i munn

Torsdag 11 oktober var en fin dag, da dro johanson, endre og meg te sørøya for og jakte og fiske. Mats skulle komme dagen etter..

Dag 1; Vi hadde lenge gleda oss te rypejakt så denna dagen var satt av til det. Vi tok båten over hasfjorden til ei lita brygge der vi ble møtt av di tre bukkende bruse og to sau. Etter en noe tung start med meitetunge bein kom vi sakte i siget, været var  typisk for sørøya dvs regn, ikke regn, vind, stille, varmt  og kaldt. I ei lita pause da vi ville la haukeblikka brukas uten svetteperler i veien, så vi dem, ca 100 ryper skrått ovenfor oss,avstand ca 400 m. Vi var lada både med hagler og en 223 rifle. Vi hadde en god følelse på at vi ville klare å snike oss på riflehold, siden endre skulle skyte først sneik jeg meg ca 5 meter bak. Sakte sniking og meitepuls, stille sikting, spenning og bang! Hele flokken letter,bom og faen. «det sitter en igjen der!» bang igjen og treff. Vi gikk et par timer etter flokken som delte seg etterhvert, rypene var hvite og bakken var grå og vi fikk et par til før vi ga oss. Ute i båten skøyt vi en skarv. Johanson da? Han røyka rødprins, drakk kaffe og kjørte biltur. På kvelden kom mats, ørnulf kom på besøk, det var landskamp på tv og vi drakk oss litt fulle.

Dag 2; Harejakt sto i fokus for 2 av oss, mens johanson og mats ville fiske. Løsningen ble og kjøre båten helt innerst i hasfjorden der jaktgutta ble sluppet av, det var et tungt terreng med mye busk og kratt, heldighvis lærte jeg engang av en dansk eksdame til mats med stort hue at jeg var et talent på å bevege meg i nettopp det. Det ble mye svetting før vi tilslutt så en hare som vi drepte. Etter det ble vi plukket opp av båtfolket  for lunsjing og påfyll av kaffetermos. Etter lunsj bar det med båten ut mellom hasfjorden og meltefjorden for meiting etter auar på 200 metern. Det ble ingenting annet enn noen middagsbrosmer på oss, skikkelig gøy med brosme på 6 hg fra 200 meter. Jævla meiting. Når vi lå der og drømte om auarhau trekkt i ribbefetta så vi en stor måseknute inne i meltefjorden, og det ble til at vi tok turen bort etter den fjerde brosma. I løpet av kort tid fikk vi sei og torsk type litt for liten, men må bare prøve litt til. Gøy for einar sikkert, kun greit nok for oss sjølv om grønnsporing kokt i fjæra sikkert er kjempe godt endre.Det ble med det, hjem til gåsemiddag og skarven vi hadde skyti dagen før. Skarv er kanskje det beste kjøttet jeg har spist så er det sagt.

Dag 3; Mats og johanson prøver kveita mens jeger bom og bommere prøver et lite harerøsk fra mårran av, før vi sammen dro ut mot den anbefalte auarplassen. Etter et par timer med søringfiske og etter johanson surret bruket sitt for andre gang fast i endre sitt på 200 meter ble vi kjørt til land for mere jakt. Denna gangen kun med hagler. Etter litt gåing hadde det seg sånn at jeg måtte drite og når jeg satt der i røysa og kosa meg hørte jeg den deilige lyden av raaaping fra fjellrypestegg. Nok en gang fant vi en stor flokk, men dere som har jakta litt vet at det ikke er lett og komme seg innpå flokker med hagle, men gøy var det og dårlige stålskudd må ta skylda for at vi bare fikk to. Når vi kom ned til sjøen hadde ikke johanson og mats fått en dritt. Jævla meiting. På veien hjem skøyt vi en ung fiskemåke, og når vi kom inn i huset sto en smørblid ørnulf der og lagde lutefisk. Fytti det var godt, nok en gang. Takk for maten! Johanson og mats måtte hjem, mens vi andre la fiske planer.

Dag 4; Vi fikk beskjed på søndagskvelden at det sto mye fisk på andre siden av sørøy sundet, så hvis været var bra, var planen at vi skulle gå helt over til stjernøya på mandagen. Det var det og halveis over ser vi at det ligger en sjark der vi har tenkt å fiske. Godt tegn. Nå var planen og få mest mulig file på kortest mulig tid, vi la oss ca 200 meter fra land og med hvert vårt lofoten oppsett hadde vi mellom 50-100 kg torsk og sei av bra størrelse i løpet av kort tid. Nå skulle vi prøve kveita så vi kjørte inn i en liten fjord der for og prøve. Det skjer ingenting, endre begynte sånn smått og surne og etter en snau time bytter han over til lofotoppsettet sitt igjen, jeg har trua og vi er på vei ut til nesset, inngangen til fjorden der det er sterk strøm og ca 30 meter dypt. Jeg varierer med litt dørging og jobber godt, over en liten topp på 27 meter er den bortpå første gang, et kjappt nøkk og borte, jeg sier først; «der var den, og så kom igjen kom igjen!» Der!! 50 meter umidelbart ut av snella, fytti det var noe sterke greier. 4-5 ganger hadde vi den oppe til båten før den gikk  til bånnen igjen, vi hadde jo med rifla så vi vurderte å skyte den, men vi fikk et tau rundt halen og en klepp under huet pån, så fikk vi berga den. I gledesrus skøyt jeg en ung gråmåke. Den veide 42 kg , grei kveite.

Ørnulf har en sabla trivelig plass, med masse sengeplasser, badstu, kjøkken og tv med fotball på. Båten ligger 10 meter unna. Så neste høst er det ut dit igjen og det er plass til flere.

EDITH: HoltanHorken har satt inn bilder etter beste evne. Det betyr dog ikke at riktig bilde er under riktig dag. Åndsverket tilhører uansett Endre B og Magne S.

11 kommentarer

2 tilbakeping

Hopp over til kommentarskjema

    • Horkennovember 29, 2012 kl 23:29

    Spørsmål: Hvordan veit man at man har blitt ekte nordboer?
    Svar: I gledesrus skøyt jeg en ung gråmåke.

    Herlig lesing Magne, og grattis igjen med superkveit!

  1. Ja dettan va turen sin..Magne med pen kokekveite og vi begge med skutt vilt. Sørøya fornekter seg ikke som alle øyers og fiskeres mor. Satan i d innerste prestehelvette av et matfat skal man leite længe ættter!!

  2. PS. Veldig bra redigering og innfletting av Holtan!!

  3. Får ikke å snakke om Magnes pennespiss og hukommelse. Sånn, nok fra meg.

    • Mortnovember 30, 2012 kl 07:30

    De første dagene er utvilsomt en slags jaktrapport, men det funker fint når man finner opp nye meiteord og fletter det inn i teksten på en naturlig måte. Kveitefiske virker sjokkerende lett sammenlignet med snikfiske på f.eks. ålekvabbe og sandkutling. PS: du holder deg godt Magne, Klemz.

    • Vestfinnmark politidistriktnovember 30, 2012 kl 09:19

    Jakt på fiskemåke er straffbart. Forelegg er derfor sendt i post.

    -Vestfinnmark politidistrikt-

    • Horkennovember 30, 2012 kl 09:40

    Purk, purk sur agurk. Hihi.

    Alt er lov i Finnmark, det tør vel være allment kjent.

    • sypikanovember 30, 2012 kl 11:39

    Nå har jeg gått rundt med nerveproblemer på jobb og det enda på «senter for psykisk helse» Du hadde meg der jon, du er gjennomskua, og morsom!

    • Toffedesember 1, 2012 kl 08:34

    Fantastisk. Grattulerer med «grei» kveite, Sørøya høres helt ok ut, nesten på høyde med Svenner.

    • Aspendesember 3, 2012 kl 22:00

    Nydelig rapport! Sørøya leverer i bøtter og spann.

    • brasmadesember 4, 2012 kl 11:04

    Fin rapport. Deilig med litt annet enn bare fiskehistorier fra dere i nord også. Bildene var topp, og synes kanskje Mats ligna litt på han andre karen.

  1. […] Fordeler med Sørøya: Helt topp sted! ( http://www.meitas.net/?p=4789 og http://www.meitas.net/?p=2220). […]

  2. […] 14 i tallet. Blant årets rapportperler finner vi blant annet Sikfreak (Einar), Jødedo (Horken), Sørøya inn i munn (Magne) Showdown på floa isen (Einar) og Mikromidas og Ole Håkon Heier på nye eventyr (Einar). […]

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.