Meitemestern 2007

Oppladningen fant sted hos Einar lørdag kveld. Ute blåste det sterk kuling fra sør, det bøttet ned, og bølgene dro seg opp mot 4 meter. I sterk kontrast var det topp stemning inne, akevitt i glassene og prima rakfisk på tallerkenen. All honnør til Einar, og Jon, som har produsert en rakfisk av ypperste kvalitet i år – en kjempejobb gutter. Værmeldingen for søndag, som ikke gjorde oss noe klokere, vekslet fra en flau vestlig bris til nordlig sterk kuling. Da skipperen også ringte og ville avlyse, måtte alle krefter settes til for å få til et oppmøte dagen etter. Vi var enige om at konkurransen skulle gjennomføres, uansett.

Noen valgte å lade opp med en helaften på byen, som – kanskje – ga et visst utslag dagen derpå. Heldigvis møtte søndagen oss med tidenes beste vær – en flott dag: herlig sol og null vind. Motet steg betraktelig, og vi entret «M/S Molly» som skulle ta oss med ut kl 09. Mange ble lange i maska da vi stoppet 100 meter fra brygga for å fiske. Det skulle vise seg at silda hadde kommet, og den første sildeknuten var altså her. Ned med utstyret, som hos halvparten enda ikke var rigget opp. Skipperen kunne varsle om mye sild på ekkoloddet, og en del fisk på sildejakt uten at det gav oss noen nevneverdig suksess. Faktisk fikk vi nesten ingenting. Til tross, Even satte press og dro opp en ny meitasrekord på hvitting – 740 gram. Etter en del regeldiskusjon, ble vi enige om at denne fisken ga 24 poeng. Utregningsmetoden var uklar for de fleste. Mittis tok så en liten knurr på 150 gram – fikk 15,7 poeng og lå nå på en andreplass. Etter en stund ble det klart at kun største fisk per art ga poeng, og da i form av prosent av gjeldende norgesrekord. I tillegg fikk man 50 poeng for en art ikke tidligere registrert på Meitas’ rekordlister, og man kunne få 100 bonuspoeng ved dobling eller mer av meitasrekord. Einar, som var den eneste som hadde fått torsk, hadde nå 0,4 poeng og lå på en fin fin tredjeplass – siden vi andre ikke hadde fått noe å skrive hjem om.

Vi prøvde så å forsere rakke. Etter at skipperen og Frode ble enige om snu, og Frode hadde hoppet i land, kunne vi dra utpå igjen. Det ble tydeligvis for tøft for noen. Denne gang beveget vi oss 100 meter utover i Larviksfjorden – eller «bukta». En ny sildeknute – men ingen fisk på snørene. Vi endte til slutt opp ved oppdrettsanlegget for blåskjell rett ved Kaffeholmen, hvor vi lå på blikk stille hav og meitet uten så mye som et bunnapp. Men så! Etter en halv dags fiske i en omkrets av 500 meter rundt Stavern, satte vi endelig kursen utover mot de spennende plassene utaskjærs og jubelen brøt ut! Vi stoppet etter ca 40 minutters kjøring utover på havet. Det første Mats gjorde, trolig i gledesrus, var å gi oss alle en reprise på kveitehistorien fra mange år tilbake, i praksis. Storfisk i andre enden gav en lang hard kamp, før den kjørte seg fast i bunnen og røyk snøret. Ufattelig kjedelig! På de nye områdene var det store mengder sei, de fleste i 1-2 kilos klassen. Det beit på nedslipp, på bunnen, og på oppsveiving. Med 750 grams søkker og opp mot 100 meters dyp ble forskjellige oppsveivingsteknikker funnet opp. Det er tydelig at belte med stangholder er tingen å satse på! Det var også på denne tiden undertegnede dro opp ny rekord i sei – 3,7 kg – og dagens vinnerfisk. En 7 ganger økning av gjeldende Meitasrekord (100 poeng) og 16% av Norgesrekorden. Totalt 116 poeng.

Skipperen viste sine utålmodige sider og flyttet til en ny plass hvor blandt annet Even, Lars og Chris dro opp noen smålanger. Som med torsk, skal det ganske mye til å få til noen poeng ut av dette siden norgesrekorden er såpass grov. Etter at Lars, i skjul bak styrhuset, ba til havguden og foret fisken, så satte vi nesa hjemover igjen.Et siste stopp på veien, gav ingen forandring i sannsynlig poengscore som etter oppregning på brygga ble:
1. Toffe: Ca 116 poeng

2. Even: Ca 24 poeng

3: Lars: Ca 20 poeng

Tusen takk for turen. Det var knall.

PS. Har noen tatt noen bilder av fisken? Selv har jeg båt, hav, måker og sol…..uinteressante ting med andre ord.

7 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Mortnovember 27, 2007 kl 10:11

  En rapport av ypperste klasse! Hadde vært sabla moro og kommet seg så langt ut på en annen gang også….

  • Horknovember 27, 2007 kl 11:47

  Feiende flott og hurramegrundt! Endelig begynner seirekorden å lukte litt svidd au. Well done!

  • Suternovember 27, 2007 kl 12:33

  Jeg er bare trist. Hadde gledet meg i flere uker og så kom svakhetstegnene i form av sykdom. Det er sikker SÅ fortjent men forbanna ergelig. Gratulerer Toffe, du har bevist at det er ingen i nærheten av deg når det gjelder meitefiske dette året. Utrolig fortjent at Frode ble dårlig, det er du sikker enig i selv også. Bortsett fra det ser det jo ut som om dette var en fantastik tur, dog uten de store fangstene. Grattis igjen.

  • Nickdesember 4, 2007 kl 16:32

  Great sunset pictures man!

  • Brasmadesember 13, 2007 kl 10:10

  Hvittingen gikk på en bunnmeitet sild (Str. medium), ikke makrell.
  Ellers en finfin rapport som ikke ble for personalkritisk. Grattis igjen med seieren. Det er nesten klart nå hvem som kan kalle seg Mister Meitas 07.

  • Horkdesember 14, 2007 kl 15:16

  Nesten klart? Jeg mener det er soleklart. Men meg om det!

  • hislingendesember 14, 2007 kl 15:28

  Enig at dette var fortjent, snakk om å skyte seg selv i foten. Nei ved neste korsvei blir det 10 timer søvn på Hislingen samt ingefær under leppa. Ække klar for en sånn ydmykelse en gang til.

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.