Havfiske i Langesund

Søndag var kommet og vi skulle endelig ut på en etterlengtet havfisketur. Kloke av skade møtte Midtis og jeg opp på brygga klokka 08 med en stor dose skepsis. Møtet med skipper og resten av gjengen blåste heldigvis bort all tvil, dette var skikkelige havfiskere. Skøyta var velbrukt men likevel utstyrt med alle nymotens hjelpemidler som radar og ekkolodd. Akkompagnert av gamle sjømannssanger sunget med så dyp stemme som mulig la vi fra kaia og satte kursen mot Skagerak. På vei ut stoppet vi og fisket agn, fin kilossei i mengder. Etter et par tre timers kjøring sørover, stoppet vi og dregget opp på godplassen. Det var 200 meter dypt og kyststrømmen var i storform. Hele 2,5 kg bly måtte til pers for å komme til bunnen. Selv om stengene vi hadde var klassifisert 30-50 lbs, knaket det godt ved oppsveiving av kun lodda – kan anbefale rene 50 lbs stenger til fiske som dette. Vi startet veldig nervøse for stangbrekk, men utover dagen lærte man seg jo at stengene faktisk tålte å stå i 180 graders vinkel ved oppsveiving.

   – på vei ut. Kyststrømmen viser seg på siste bildet.

 – Legg merke til snørevinkel med 2,5 kg lodd fra oppankret båt.

Krokene vi brukte var sirkel i størrelse 11.0, noe vi også syntes var ganske stort før turen, men som viste seg å ikke være en millimeter for stort – heller for lite. Disse krokene fanget like gjerne små svarthå som stor lange. Første fisken var det Lars i kombinasjon med en annen turkamerat som dro opp. Det var ikke Lars som hadde den på, men på grunn av loddvekter, mye strøm og god rundefart i fisken var det vanskelig å vite hvem som egentlig hadde fisk! Etter ca 20 minutter var Lars halvveis oppe, snøret ble lettere, og turkameraten fikk så en lett jobb med oppsveiving av siste stykket. En lange på 14,5 kg og en god latter. Selv mistet jeg en stor fisk halvveis oppsveivet – sjelden jeg har vært så sliten på fisketur. Foruten denne langa ble det tatt en brosme på 5 kg og 3 svarthå.

 

Resten av dagen gikk med til agnbytter og å slikke sol. Det hele skulle avsluttes med fast fisk på mitt snøre. Hadde til tider ikke sjangs til å dra en runde på sveiva og det tok sin tid å få den opp. Ved overflaten viste det seg så en pigghå på 3,3 kg. Glede over ny art og meitasrekord, men skuffelse og et lite sjokk over den beskjedne størrelsen på fisken. Dette trodde jeg var minst en 10 kg fisk..vel, vel. Kanskje like greit. Da vi skulle dra røk nemlig hydraulikkslangen på maskinen som skulle dra opp dreggen for oss, så den måtte vi dra for hånd. 60 kg, 250 meter tau og 7 mann. Vi holdt på i halvannen time. Uansett, dette var en tur verdt å gjenta!

12 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Horkmars 20, 2008 kl 13:36

  Suverent!

  Men som fotokritikker ville jeg gjerne sett et bilde av pigghå uten blod på. Og gjerne med fiskeren også. Jeg er fan av gode poseringsbilder med andre ord.

  • Toffemars 23, 2008 kl 21:03

  Poseringsbilder kommer nok, tar litt tid nå i påska.

  • Mortmars 24, 2008 kl 12:23

  pigghå og havmus så langt i år. Det er sterke saker. Har vi sjans på noe liknende med de båtene vi har tilgjengelig?

  • mars 24, 2008 kl 15:38

  Jeg tar selvkritikk på sein utlegging av bilder. Men det har jo vært påske. Uansett var havfisketuren helt suveren til tross for ingen storfangst fra min side (kun agnsei).

  Tror neppe vi har mulighet til å fiske på sånne plasser med båtene våres. Men så stor avstand fra land samt svært sterke strømmer kan det fort gå galt i en +- 20 fots båt. I tillegg trenger man flere hundre meter dreggtau og masse kjetting.

  • Suternmars 25, 2008 kl 13:40

  Du er så dyktig Tor.

  • Horkmars 25, 2008 kl 14:15

  Der var det ratt vekk et bedre bilde ja! Og Toffe; Du er tute meg kongen av brusk asså! Så sterkt, så sterkt….

  • Suternmars 26, 2008 kl 16:03

  Har kikket litt på bildet av langa. Er den virkelig 14,5 kg, eller er det Einar vekt vi snakker om her? Er det 4,5 dere mener og at ettallet har kommet med ved en feiltagelse?

  • Suternmars 26, 2008 kl 16:07

  Er forøvrig ikke lov å veie fisk i båt ifølge REGLER FOR REGISTRERING AV NORSKE SPORTSFISKEREKORDER. Så vet dere det!

  • Toffemars 26, 2008 kl 16:16
   Forfatter

  He he. Dette skal jeg ikke være bombastisk på, vekten fikk vi oppgitt av fangstmann + skipper og så den ikke selv. Den ble veid på en vekt av motvektsprinsippet. Stor fisk var det hvertfall og hadde ikke vært meg i mot å få den! Stemmer bra at det ikke er lov å veie i båt, men jeg mener jeg leste et sted (finner ikke hvor, har hvertfall ikke skrivi det sjøl) at dersom fisk veies i båt, skal laveste svingingsvekt brukes – men det godkjennes uansett ikke som noen rekordfisk.

  • Horkmars 26, 2008 kl 17:52

  Tror nok det stemmer det der Toffe. Men vi i Meitas er jo litt mer harelabb på det med vekt, bare tenk på alle fiskene som har fått vekta si basert på Rapala-vektene. Jaja. Men vi blei vel enige om at mål i cm også skulle godkjennes innen Meitas? Mener at det var oppe på Generalforsamlinga.

  • Toffemars 26, 2008 kl 20:05
   Forfatter

  Jo, det ble bestemt. «..eventuelt lengdemål i mangel av vekt. Lengde uten vekt er selvfølgelig ikke så bra» – fra referat årsmøtet (stilig med den ‘selvfølgelig’ 🙂 ) Apropos vekter, da jeg veide pigghåen ble Rapala-vekta dratt frem som «kontrollvekt»… vel, nok om det. Siden pigghåen er veid på båt ble nøyaktigheten 3,3kg, ikke 3300g som på rekordlista. Forandrer det nå. Foreslår derfor at andre som måtte få en pigghå som veier f.eks. 3251g overtar rekorden på grunnlag av mer nøyaktig vekt (min kan være rundet av opp – eller ned, umulig å vite).

  • MatsJohsapril 5, 2008 kl 18:58

  Fy søren! For en knalltur! Er skikkelig klar for noe sånt neste år.

  Toff! Jeg er imponert over hva du får til i meitinga! Du er og blir haikongen for meg!

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.