Ting er på gang…

De siste dagene har det blåst mye og regneværet har sprutet ned. Har derfor hatt anledning til å studere kystverkets nettsider og spesielt to plasser har skilt seg ut som veldig spennende. Onsdag ettermiddag var været pent og det var bare å pakke bilen. Den første plassen som jeg hadde spottet ut ligger på Hisøy ved Arendal. Ut fra dybdekart virket den svært lovende, men når jeg endelig kom frem viste det seg at hele kaia var ingjerdet med et tometers høyt gjerde med piggtråd på toppen. De hadde til og med dratt gjerdet tre meter ut i vannet for å være på den sikre siden. Et lite slag i trynet, men jeg hadde jo en ny plass i ermet. Velger å holde plassen hemmelig (på nett) da jeg trenger noen flere besøk for å få bekreftet/avkreftet hvilke arter som virkelig er der.
Som dere ser av bildet er plassen opptimal for meitefiske med kun 4 meter gangavstand til bilen. Rigget meg opp med fire stenger agnet med sild og reke. Nappvarslere ble montert og jeg kunne gå å sette meg i bilen med varmeapparatet på fult. Fra 18.00-20.00 var det helt dødt, mens fra 20.00-24.00 var det gode run med jevne mellomrom. Det begynte forsiktig med noen torsker på mellom 750-1000 gram og tok seg gradvis oppover. Kroket to fine fisker som ihvertfall var større enn kiloen, men etter ca 5 meter innsveivning kappet de tacklet midt på fortommen. Fisket kun med 0,25 fortom, men det er da ikke alle arter som kapper fortom???? Har en sterk misstanke om det var en stim med pigghå som var innom for i tidsrommet hvor jeg kroket de to hadde jeg også 4-5 run som jeg ikke fikk kroket. Etter dette dabbet det litt før et nytt saftig run gikk på karpestanga. Tungt som rakkern og etter en god kamp kom en fin torsk på 5,08 kg til syne. Ny rekord og den største torsken jeg har tatt fra land noensinne. I det klokka nærmet seg 24 og jeg hadde bestemt meg for å pakke sammen gikk nok et kraftig runn. Tilslaget satt og noen kraftig drag kjentes i andre enden. Fikk rikket fiske noen meter før den satt bom fast. Etter flere minutter uten å få rikket fisken en tomme røk hele sullamitten. Dette tror jeg var fisk på 10+, men det blir jo bare synsing fra min side. Har nå bestilt opp nye tackel fra avkroken og er på plass igjen til mandag hvis været holder. Fisker forøvrig på ca 40 meter. Knækk og brækk.

20 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Horkennovember 13, 2008 kl 14:39

  Jasså. Havål som dro seg rett inn i hula sier du? Ekke lett å rikke sånne.

  Virker som en frekk plass, og torsk på over 5 er da ikke hverdagskost1

  • Mortnovember 13, 2008 kl 14:48

  Gratulerer med fin torsk! Imidlertid er det flere ting som jeg reagerer på i innlegget:
  1. Du kakka torsken, som nærmest må være å oppfatte som en rød liste art.
  2. Det er forferdelig urutinert å bruke 0.25 fortom, med mindre man er ute på mikromeite.
  3. Allerede på det førte kappet, burde man gått opp i fortsom til 0.40 som de fleste kystmeitere benytter som standard.
  4. Med tanke på din forhistorie med kapp, ville jeg umiddelbart benyttet meg av vaier som er et must for ethvert medlem av meitas.

  Ellers et helt utmerket innlegg!

  • Suternnovember 13, 2008 kl 14:54

  Skjønner reaksjonen Mort, og her er mine svar:

  1: Torsk er godt, nam nam.
  2: 0,25 holder lett en torsk på 5 kg, hadde ikke forventet noe større enn det. Husk jeg har vært kongen av blanking i det siste.
  3: Hadde kun med meg fredigbundet tackel
  4: Har som sagt bestilling inne hos avkroken nå.

  • Horkennovember 13, 2008 kl 14:58

  Mine synspunkter på synspunktene til Mort:
  1. Synes det er greit å kakke en torsk på 5kg jeg.
  2. Helt enig. Sjøl bruker jeg minimum 0.35, med mindre det er mikromeite. Men det tilpasses selvfølgelig fisket.
  3. Enig.
  4. Enig.

  • Suternnovember 13, 2008 kl 15:03

  Godt med litt støtte Hork. Takk for det.
  Mort: 0,25 til micromeite? Vet du hva micromeite er. Må kjempe for å få 0,10 mellom krokøye på en 28 krok i tilfelle du skulle prøve.

  • Horkennovember 13, 2008 kl 15:18

  Ga deg jo bare støtte på det å kakke, ellers fikk du stryk. Men det er godt du trekker ut det positive!

  • Mortnovember 13, 2008 kl 15:29

  Ja, si det? Hva er micromeite? Jeg vet at Presidenten mener det er fisk under 2.5 kg. Dersom man driver med målrettet fiske etter fisk som ikke blir mer enn 500 gram. Så mener jeg vel strengt tatt at man står overfor micromeite. Men her er sikkert meningene delte.

  • Suternnovember 13, 2008 kl 15:37

  Hork: Var vel bare det å kakke som jeg kunne gjordt annerledes når jeg først var på plassen og hadde med meg det utstyret jeg hadde, så ser på det som full støtte.
  Mort: Jepp, her er meningene delte.

  • bukennovember 13, 2008 kl 15:58

  Det er kanskje derfor jeg får så lite fisk på kystmeite. Bruker yderst sjelden, eller aldri, sene under 0.50. Grattis med flott torsk fra land! Det var moro. Og en rødlista i ny og ne må vel være lov. Hepp for ny plass og dyktig meita! Fish and chips te folket!

  • Toffenovember 13, 2008 kl 20:15

  Grattis så mye! Morsomt at alle timene du har lagt ned endelig gir resultater. Voksen torsk fra land det der. Denne plassen høres jo utrolig spennende ut!! Ville vært interessant å få vite hva som kuttet sena, lett å tippe pigghå. Torsk også kan jo ha skarpe tenner, men kanskje ikke «grove» nok? Hvordan er bunnforholdene der (tenker også på fisken som satt fast)? Vi har jaggu en kritisk generalsekretær.

  • Suternnovember 13, 2008 kl 22:17

  Det er litt artige bunnforhold. mistet vel 4 tackel totalt. De gangene jeg satt fast kom det alltid opp en sjøpølselignende svamp. Denne var gul og ganske hard. Virket nesten litt som et koralrev. Fikk også en enorm sjøstjerne med lange spisser på. Har aldri sett en lignende før.

  • Horkennovember 14, 2008 kl 10:09

  Hard bånn altså?

  Jeg tenkte litt på at du kanskje har finni en småflekka-plass, men der røyk kanskje den teorien?

  Ellers er vel pulley-takkel anbefalt på litt gromsete bånn.

  • Suternnovember 14, 2008 kl 11:50

  Har minimal tru på rødflekka. Er som du sier ikke helt bunnforhold til den arten. Noe totalt fravær av hvitting og sypike også indikerer. Har mer tru på pigghå hvis det var fiskene som kuttet sena (noe jeg mener bestemt)Når det gjelder den siste fisken har jeg trua på enorm torsk eller en grom lange, noe som igjen blir kvalifisert synsing fra min side. Har vært i butikken i dag og kjøpt to glidene tackel med kraftig sene, så hvis ikke leveringen fra avkroken har kommet til mandag så blir det disse som gjelder. Kjenner ikke til pulley-tackel, men skal gjøre en lite søk nå.

  • Horkennovember 14, 2008 kl 12:40

  Men var det merker på sena som var kappa da? Haien kapper vel med det rue skinnet? Da ville vel sena vært slitt over kappet?

  Pulleys:
  http://www.fiskersiden.no/content/view/556/lang,norwegian/
  http://www.fiskersiden.no/content/view/555/lang,norwegian/
  http://www.fiskersiden.no/content/view/716/lang,norwegian/

  • Mortnovember 14, 2008 kl 12:58

  Lange kan også kutte 0.25 veldig lett. Den jeg fikk på 2. kg holdt på å ta 0.60 sena. Det kommer ann på kappet, dersom sena er «slitt» over kappet kan det være torskefisk. Er kappet rent, vil jeg også tippe pigghå. Hadde det vært rødhai, ville også sena vært slitt, fordi tennene er så små. Du får altså en slags sandpapir effekt.

  • Mortnovember 14, 2008 kl 13:02

  Faktisk tror jeg lysing kan være vel så sannsynlig…

  • Horkennovember 14, 2008 kl 14:02

  Jeg mente motsatt, nemlig at jeg ville forventa slitt sene hvis det var hai, siden det rue skinnet, og ikke tenna, sliter av sena.

  • Suternnovember 14, 2008 kl 17:59

  Fiskene kappet sena veldig kjapt, så tviler vel på at huden kan ha gjort det. La ikke merke til om sena var slitt i bruddet eller ei. Ja ja, nok om det. Prøver en tur til mandag med kraftigere utstyr så får vi se om fangstene blir bedre eller ei.

  • Toffenovember 14, 2008 kl 19:59

  Jeg ville gått for et pulley på den plassen neste gang ja. En melding fra fagutvalget for artsbestemmelse: Svamper er veldig vanskelig å artsbestemme, men fine er de. At den er hard tyder på en kiselsvamp. Den vanligste er vel brødsvamp, men den danner tepper, ikke noe slikt du beskriver. Kan ha vært appelsinsvamp om den var relativt rund. Jeg setter en knapp på at sjøstjerna var en piggsjøstjerne (doh ;-)). De kan bli store, opptil 70-80 cm, og er ganske vanlige. Ellers blir vanlig korstroll også ganske store, kanskje 30 cm, men de har ikke så utpregede pigger og du hadde vel kjent igjen en slik.

  • Brasmanovember 17, 2008 kl 13:47

  Mye godt stoff her nå. Er det ingen flere som skal skrive noe her da? Er tentamensvakt, og det er nokså kjedelig.

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.