Til nordboerne

Joda, det finnes annet enn snø og is. Det heter bart og isfritt. Og det finnes her sør. Nå. Utrolig, ikke sant? Og med det har sesongen for sjøørret så smått blitt sparka i gang. En varmeperiode siste halvdel av februar gjorde at det våknet til liv og selv om det har blitt noen frostnetter i etterkant har sola varma godt på dagtid. Fortsatt må det legges ned litt innsats i å finne fisk og de kan være litt trege, men plutselig ramler man over en fisk eller flere på bettet. Så er hvertfall mine erfaringer etter tre turer i sjøørretens verden. En dag vestover, en dag på stedet hvil og en dag et lite knepp østover. Vestturen ga null fisk, men da var det surt og tåkete. Godt å ha noe å skylde på. Dagen i midten ga en blank, men litt tynn, fisk på 44cm i sol ispedd kald vest/nordvest. Turen som bikket såvidt østover ga derimot 6 fisk i håven og noen napp i tillegg. Sola varmet godt, men i skyggen var det frostrøyk og kalde fingre. En fisk holdt seg under målet, resten var relativt normalfordelt fra 35-44cm. En fjordørret på førr fikk æren av å bli søndagsmiddag. Den hadde artig diett, i magen var 2-3 feite meitemark, etpar sommerfugllarver og grøt av børstemark. Joda, det er unormalt høyt vann og oversvømte grassmarker og jorder veit tydeligvis sjøørreten å utnytte seg av!

8 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

    • Lauemars 17, 2019 kl 16:10

    Svært lite kommentarer her.
    Kan det bære fordi dette ikke er en fluefiskerforening?

    Fiskeru med flue eru dum i …

    Men, fin fesk! Gleder med til sesongen kommer i gang nå.

    • Horkenmars 18, 2019 kl 11:08
      Forfatter

    Hvem er du?

    • Brasmamars 19, 2019 kl 15:52

    Bilde 3 må vel regnes som brunørret?
    Så deilig ut da.
    Var å prøvde meg så vidt her om dagen jeg og. Null action. (Og bra var det; ulovlig heromkring i mars og april)

    • Horkenmars 19, 2019 kl 17:29

    All ørret er jo samme arten, men med litt forskjellige livsstrategier. Så er det oss mennesker som har behov for å sette ord. Men den ørreten (som er de røde deilige filetene) er en typisk fjordørret her sør. Lever gjerne hele livet inne i fjorden, der brakkvannet er mer farget enn det salte vannet lengre ut – derfor har ørreten disse brune fargene året gjennom. Også typisk er denne fantastiske rødfargen i kjøttet, mye krepsdyr på menyen inne i fjordene!

    • Brasmamars 19, 2019 kl 18:40

    Aha. Hvor salt må vannet være for at fisken kan kalles sjøørret? Mange som lurer på dette.

    • Horkenmars 20, 2019 kl 00:53

    Du spør godt nå. Og jeg har ikke fasit. Men all ørret i Østersjøen regnes jo som sjøørret, og der er vel saltholdigheten så lav som 4-5 promille lengst nord. Rundt 8-10 på Bornholm, oppi 15 lengst vest. I Norge er jo klassisk saltvann 35promille. Så sjøørret handler vel primært ikke om saltinnhold, men om en vandring til havet, uavhengig av saltinnholdet i det havet den vandrer til.

    • Bukmars 21, 2019 kl 18:50

    Bart og isfritt for meg i mars er vel mustasje og pommes f. av is.

    Tror ikke på det! Dette er vel reproduksjon fra et tidligere år. Vår finnes ikke. Bare vinter, vinter og hærsjens heimevernøvelser. Grrrrrrrrrrr!

    • Horkenmars 23, 2019 kl 21:09

    Fake news!!
    Neida. Ute en tur i dag også, fant 4 undermålere og en støing på snaue halvmeteren. Blåste bikkjer og kaniner og var surt. Men etter en heidundranes ølfæst kvelden før var det fint for hodet med litt luft!

Gi en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.