Agntips

Makrell

Makrellfiletene som fåes kjøpt på blant annet Kiwi egner seg utmerket til agn for kystmeite. For fiskeslag som er utpregede åtseleter kan det være et tips å la makrellpakken ligge i romtemperatur i ca. 3 dager så den får et litt grønnaktig belegg og lukter sterkere.

Sild

Agnsild/brisling fås kjøpt hos utvalgte forretninger. Den bør ikke være for liten, helst fra rundt 5 cm og oppover. Skal silda kastes med bør den være nokså frossen medmindre den er av særs god kvalitet. Silda tres på kroken gjennom øyet og opp på sena (avhengig av krokstørrelse), kroken festes i den nederste 1/3 av silda. Foretrukkent agn etter makrell, horngjel og sjøørret.

Grunnfor

Grunnfor kan enklest ses på som en finmalt brødblanding tilsatt f.eks hamp og andre ingredienser, samt smak. Grunnfor brukes som for å tiltrekke seg fisk ved siden av krokagnet. Oftest brukt etter sørv, mort, vederbuk, brasme, stam og karpe. Grunnforet kan iblandes partikkler som f.eks. mais, formais, brød og kikerter. Tidlig på våren bør man være forsiktig med å bruke for mye partikler i grunnforet, da fisken på denne tiden av året forbrenner og mindre og dermed spiser mindre. Til karpe har man brukt store mengder grunnfor for å tiltrekke seg store mengder av fisk, slik at karpene av nysjerrighet undersøker hva som foregår. Det er uklart hvorvidt dette er en hensiktsmessig strategi. En kan også bruke strøbrød som er billigere enn ferdigblandet grunnfor og tilstette ingredienser selv. Grunnfor fås kjøpt blant annet på avkrokenfiske.com.

Kikerter

Brukes primært til karpefiske og fås kjøpt i de fleste butikker. De skal legges i vann og kokes opp med 2 kaffekopper sukker pr. kg kikerter. De kan kokes opp med flavour, som kan tilsettes på slump. Kikerter trekker lite smaksstoffer. Kikerter egner seg for fargelegging. Koketiden kan varieres avhengig av ønsket hardhet. Kan fryses.

Tigernøtter

Brukes primært til karpefiske som partikkelagn. Tigernøtter skal kokes i en time og eser noe ut under kokingen. Kan fryses.

Formais

Formais er store maiskorn som er relativt harde og holder derfor unna for mindre karpefisk. Brukes hovedsakelig som partikkelagn etter karpe, men fungere oss godt etter andre større arter i karpefiskfamilien. Formais fås som regel kjøpt i tørket form. Formais skal legges i vann i ca et døgn, før det deretter skal kokes i en time. Kan fryses.

Boillies

Det er ofte enklest å kjøpe ferdige boillies, da det tar en del tid og utstyr for å lage det selv. Dersom man likevel ønsker å lage det selv, skal det som et utgangspunkt benyttes 1 ml falvour pr. egg og o,5 ml sweetner pr. egg.

Oppskrifter:

Semulegryn 170 gram

Soyamel       113 gram

Maismel        113 gram

Dette blandes sammen og tilsettes egg til du får en deiaktig konsistens som kan rulles ut. Du må tilsette litt sweetner med eggene og gjerne litt fargepulver. Boillisene har du opp i kokende vann og kokes i 2-3 min. Legges på bakepapir og tørkes før de kokes. Hjemmelagede boillies har ikke lang holdbarhetstid i romtemperatur.

En annen oppskrift som gir høyprotein boillies er følgende:

Semule 170 gram

Soyalmel 113 gram

Maismel 57 gram

Tørrmelk (med tilsatt vegetabilsk fett) 57 gram

Rismel 57 gram

Disse oppskriftene har vært forsøkt av oss og har gitt bra resultater. Vi har brukt rød farge og tutti-frutti smak.

Pølse

Løkpølse er et utmerket agn etter stam og tildels vederbuk. Dersom det skal fores med pølse i blandet grunnforet, så sørg for å gå til innkjøp av Gildes røkte kjøttpølse som synker. Øvrige pølsetyper kan flyte.